PRESENTACIÓ

Enguany encetem el blog de la biblioteca on hi trobareu diversos materials i recomanacions que us poden ser útils i que complementen la nostra aportació al site web que la biblioteca té dins la pàgina de l'escola.
Esperem que ho passeu bé i que en pogueu treure profit.

junio 21, 2011

Això no és Islàndia o la butxaca d’en Doraemon plena de ginys literaris que ens endolceixen la nostra estada per ací.



 Els que tenim la gran sort en aquest món d’estar relacionats d’una manera o altra amb els llibres, en el meu cas com a bibliotecari i ensenyant, estem d’enhorabona. Aquest post mirarà d’abastar una doble recomanació. ( notes generals sobre el programa i el video  en particular que pengem)
Davall aquestes lletres trobareu un dels molts programes d’Això no és Islàndia que hi ha penjats a Vimeo, (també és consultable a través d’IB3 a la carta) o mirant-lo en el seu horari habitual d’emissió.  Però, què és Això no és Islàndia? podeu preguntar-vos. Doncs és un programa de llibres i literatura en profunditat realitzat  des de les Balears amb el goig i la frescor de les coses ben fetes  dels qui “passen gust fent feina” i sobretot des del rigor i el coneixement.
Al programa, conduit per Llúcia Ramis (Egosurfing/ Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys) sempre s’enceta amb un pensament i tot seguit hi ha la conversa amb un o més autors, en molts casos de les Balears. Hi ha una secció on es demana a autors, periodístes, artístes, polítics...  un qüestionari fix. Quan van començar a llegir; tres llibres que els han marcat més; Quins materials descartarien (ací gairebé mai ningú es mulla); Què recomanen.Hi ha un ranking de el que es ven a les llibreries i es demana a peu de carrer què llegeixen els ciutadans.  Finalment, abans d’acabar amb un altre pensament entre somriures de la Ramis que tanca el programa, hi ha la tertulia (no te desperdici) amb Daniel Capó i Josep Mª Nadal Suau, que  acompanyen la conductora amb les seves recomanacions i comentaris a tres veus. És precisament en aquest trio de ritme on radica al meu entendre l’èxit del programa i el que el fa, ( i perdoneu-me la pobresa del símil , però tinc una filla de cinc anys que el posa cada matí a tot drap)  com la butxaca del Doraemon plena de prodigis que transformen la vida al Novita en quelcom no només més plaent, sinó que el fan créixer i madurar amb l'ús de cada giny.  
Molt d’anys per aquesta altra balconada  des d’on hom pot albirar nous horitzons de lectures que ens facin companyia.


Això no és Islàndia (Capítol 9)

En aquest video hi trobareu, seguint la descripció del programa, l' entrevista amb l'escriptor Sebastià Perelló, on es destaquen entre d'altres, els plaers de llegir escriure i viatjar. Sobretot, el viatge com a pausa per reflexionar sobre el que veiem i el que vivim. Com un exercici de desaparició paral·lel al de la literatura i amb la literatura. Gaudim-ne doncs ara, en temps d' estiu, de noves lectures i nous viatges que ens condueixen a nous espais màgics, literaris o reals, en aquest temps de llibertat que són les vacances.

junio 20, 2011

Alguns consells per esdevenir bon lector. Apliquem-los aquest estiu !

10 Ideas Para crear buenos lectores. 

Organizarse 

La desorganización puede estar reñida con la lectura. Ayudémosles a organizarse: su tiempo, su biblioteca...

Ser constantes

Todos los días hay que reservar un tiempo para leer. Busquemos momentos relajados, con buena disposición para la lectura.

Pedir consejo

El colegio, las bibliotecas, las librerías y sus especialistas serán excelentes aliados. Hagámosles una visita.

Escuchar

En las preguntas de los niños y los adolescentes está el camino para seguir aprendiendo. Estemos pendientes de sus dudas.

Estimular, alentar

Cualquier situación puede proporcionar motivos para llegar a los libros. Dejemos siempre libros apetecibles al alcance de nuestros hijos.

Dar ejemplo

Las personas adultas somos un modelo de lectura para niños y jóvenes. Leamos delante de ellos, disfrutemos leyendo.

Respetar

Los lectores tienen derecho a elegir. Estemos pendientes de sus gustos y de cómo evolucionan.

Proponer, no imponer

Es mejor sugerir que imponer. Evitemos tratar la lectura como una obligación.

Acompañar

El apoyo de la familia es necesario en todas las edades. No los dejemos solos cuando aparentemente saben leer.

Compartir

El placer de la lectura se contagia leyendo juntos. Leamos cuentos, novela, cómics, en Internet...

Nou Portal Activitats Foment de la Lectura i de les biblioteques escolars

El Ministerio de Educación, en colaboración con las Comunidades Autónomas y otras instituciones, como el Instituto Cervantes y la Real Academia Española, ha puesto en marcha el portal Leer.es dedicado a la lectura como herramienta para aprender y a las bibliotecas escolares como recurso favorecedor de los actos de enseñanza y aprendizaje. Los consejos, orientaciones y recursos de este portal están dirigidos a los estudiantes, a las familias y al profesorado.


junio 15, 2011

Recomanacions de lectura Estiu 2011

ALGUNES RECOMANACIONS DE LECTURA PER ALUMNES DE SECUNDÀRIA.   Vacances estiu 2011.

Biblioteques-  Mare de Déu dels Àngels –Sant Andreu Secundària.
       

  1r Cicle d’Eso  ----  CATALÀ-CASTELLÀ-ANGLÈS.


  • LOUIS, Thomas: El código guerrero; Paraninfo; Madrid 2008
ISBN 978-84-283-2961-3 (Edición en Castellano).

            Obra de gran bellesa visual que s’endinsa en la saviesa i filosofia dels samurais: guerrers d’èlit japonesos que preferien la mort al deshonor i que es regien pel Bushido, codi d’honor, que els exigia lleialtat al seu mestre sense cap mena de condició.  Les seves hisanyes llegendaries segueixen impresionant avui dia.




  • SCHRÖDER, Patricia: La Fanny crea una agència de detectius; Baula edicions
ISBN 978-84-479-1782-2

            La colla de la Pega dolça està formada per quatre amigues inseparables. La Leo és molt curiosa i amant dels animals. La Dotte és una mica mandrosa, però mai falla quan se la necessita. A la Maia liencanta el color rosa, i és molt simpàtica. La Fanny és valenta, sempre està fent de les seves i se li ocorren idees genials. Juntes s’ho passen molt bé, encara que de vegades han d’afrontar algunes situacions complicades. Però sempre se’n surten gràcies a la seva tenacitat i intel·ligència.




  • HARMER,  Jeremy: The double bass mystery; Cambridge University Press; Cambridge English Readers, level 2;  ISBN 0-521-65613-3

            Penny Wade is a musician. She is enjoying her first visit to Barcelona with her orchestra. But first her double bass is lost, and then someones with her orchestra dies. The police want to know what happened, and Penny’s life changes as she also slowly learns the truth.

2n Cicle d’ESO --- CATALÀ, CASTELLÀ, ANGLÈS.



  • LIAO, Jimmy: Desencuentros; Barbara fiore editora, Arcos de la Frontera, 2008; ISBN 978-84-667-8449-8 (Castellà)

A la gran ciutat, milers de persones poden creuar-se cada dia o viure un al costat de l’altre sense arribar a conèixer-se  mai. Els protagonistes d’aquesta història potser una mica melancòlica només estaven separats per un envà. Què hauria estat d’ells si a la vida no es donessin un grapat de coincidències afortunades.






  • GIRIN, Michel: La sirena dels ulls daurats; Baula;
ISBN 978-84-479-1425-8

      La fabulosa mina d’or de l’illa de Sado, al Japó, és una fortalesa inexpugnable per als qui cobegen els seus tresors i una terrible presó per als infants que hi treballen. La Rumiko és aiguadera a la part més fonda de la mina. D’aparença dòcil, somia escapar al desconegut món exterior.
       Molt lluny d’allà encara, un jove grumet, en Jarnouren, lluita per sobreviure després del naufragi del seu vaixell.


  • HILL, David A: How I met myself; Cambridge University Press;
ISBN 0-521-75018-0

      One icy winter’s evening in Budapest, a man runs straight into John Taylor as he walks home through the narrow streets. John falls over into the snow and looks up at the man’s face.
      “I felt very afraid. Because what I saw was me. My face looking down at me. My mouth saying sorry? Who is the man, and how will John’s life change?




Batxillerat. ---  Castellà, Català, Anglès.



  • GAVALDA, Anna: Juntos nada más; Seix Barral, Barcelona, 2010 (Castellà)

     Particular història on coincideixen una artista que no dibuixa i fa d’ocupa, un cuiner, la seva àvia, i un aristòcrata molt especial. Tots ells són personatges vulnerables i forts a la vegada que lluiten per tirar endevant, tot i que sovint no en són conscients. A mida que la història vagi avançant establiran uns llaços d’amistat i afecte que els portaran a constituir una unitat familiar ben original  plena d’optimisme en aquesta segona oportunitat que tenen per redreçar el seu desti. 





  • ALCANTARA, Ricardo: El Fiblo del diable; Baula; Barcelona
ISBN 978-84-479-1135-6
 Des de fa un cert temps, en Gustau no apareix per l’institut, tes tanca a la seva habitació i manté una actitud hostil.
Momés quan la seva mare, una dona de vida aparentment tranquil·la , assumeixi la crua realitat i la profunda crisi que travessa la seva familia, un matrimoni que s’esfondra, un fill drogoadicte..., prodrà reunir forces per lluitar i intentar evitar el desastre




  • STEGNER, Wallace: All the little live things, Penguin Books, ISBN 0140154418

     Retirees Joseph (literary agent) and Ruth Allston find their placid, rural California life disrupted by a hippie who builds a treehouse on their property and by a young married couple tragically affected by pregnancy and cancer. "Quite simply, a beautiful novel--strong, moving, wise, funny--as topical as today's newspaper," There’s a sequel ( the spectator bird) for the ones who want to continue reading on Allston and his wife. This time they remember through an old diary a special trip to Europe   (ISBN-10:  1441724974).