Els que tenim la gran sort en aquest món d’estar relacionats d’una manera o altra amb els llibres, en el meu cas com a bibliotecari i ensenyant, estem d’enhorabona. Aquest post mirarà d’abastar una doble recomanació. ( notes generals sobre el programa i el video en particular que pengem)
Davall aquestes lletres trobareu un dels molts programes d’Això no és Islàndia que hi ha penjats a Vimeo, (també és consultable a través d’IB3 a la carta) o mirant-lo en el seu horari habitual d’emissió. Però, què és Això no és Islàndia? podeu preguntar-vos. Doncs és un programa de llibres i literatura en profunditat realitzat des de les Balears amb el goig i la frescor de les coses ben fetes dels qui “passen gust fent feina” i sobretot des del rigor i el coneixement.
Al programa, conduit per Llúcia Ramis (Egosurfing/ Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys) sempre s’enceta amb un pensament i tot seguit hi ha la conversa amb un o més autors, en molts casos de les Balears. Hi ha una secció on es demana a autors, periodístes, artístes, polítics... un qüestionari fix. Quan van començar a llegir; tres llibres que els han marcat més; Quins materials descartarien (ací gairebé mai ningú es mulla); Què recomanen.Hi ha un ranking de el que es ven a les llibreries i es demana a peu de carrer què llegeixen els ciutadans. Finalment, abans d’acabar amb un altre pensament entre somriures de la Ramis que tanca el programa, hi ha la tertulia (no te desperdici) amb Daniel Capó i Josep Mª Nadal Suau, que acompanyen la conductora amb les seves recomanacions i comentaris a tres veus. És precisament en aquest trio de ritme on radica al meu entendre l’èxit del programa i el que el fa, ( i perdoneu-me la pobresa del símil , però tinc una filla de cinc anys que el posa cada matí a tot drap) com la butxaca del Doraemon plena de prodigis que transformen la vida al Novita en quelcom no només més plaent, sinó que el fan créixer i madurar amb l'ús de cada giny.
Molt d’anys per aquesta altra balconada des d’on hom pot albirar nous horitzons de lectures que ens facin companyia.
Això no és Islàndia (Capítol 9)
En aquest video hi trobareu, seguint la descripció del programa, l' entrevista amb l'escriptor Sebastià Perelló, on es destaquen entre d'altres, els plaers de llegir escriure i viatjar. Sobretot, el viatge com a pausa per reflexionar sobre el que veiem i el que vivim. Com un exercici de desaparició paral·lel al de la literatura i amb la literatura. Gaudim-ne doncs ara, en temps d' estiu, de noves lectures i nous viatges que ens condueixen a nous espais màgics, literaris o reals, en aquest temps de llibertat que són les vacances.