PRESENTACIÓ

Enguany encetem el blog de la biblioteca on hi trobareu diversos materials i recomanacions que us poden ser útils i que complementen la nostra aportació al site web que la biblioteca té dins la pàgina de l'escola.
Esperem que ho passeu bé i que en pogueu treure profit.

julio 05, 2013

Més reflexions sobre biblioteques i món digital.

En la línea del nostre darrer post reproduïm un article de la Rebeca Morris aparegut al seu School library monthly blog on recull una altra aportació que qualifica les biblioteques escolars com la connexió humana entre els recursos digitals i l’èxit acadèmic
"Elisabeth Abarbanel (Brentwood School, CA), Sarah Davis (Viewpoint School, CA), Dorcas Hand (Annunciation Orthodox School, TX), and Matthew Wittmer (Buckley School, CA) write in the Summer issue of Independent School Magazine (from the National Association of Independent Schools) an article entitled, “The New School Library: The Human Connection to Digital Resources and Academic Success.”
With examples from school libraries and research studies, the article establishes libraries as essential to learning across school settings (not only in independent schools).  The entire piece is well worth reading and sharing.  Here are a few highlights!
On beliefs that the school library is an outdated resource, and a good target for budget cuts:
“. . . good schools know that libraries and professional librarians are still essential to their missions. Maybe more essential than ever, if excellence in education remains the goal.”
On the central role of the school library in student learning:
“A well-supported school library is at the heart of student academic growth and integral to academic success. In short, they leverage the mission of the school.”
I also really liked the chart on “What’s Hot and What’s Not” for technology in school libraries.  Here’s a sample:
“What’s Hot What’s Not
Offering collaborative workspaces for students and noise-cancelling headphones for those who want silence. Shushing students all day.”
Regarding the infamous shushing, the writers assert that the “intellectual hum” is the new quiet. Yes!
Hat tip to Dorcas Hand, my fellow AASL Adovcacy Committee member, for sharing this article on the AASL Forum!  Thank you for your valuable insights in writing this piece and for sharing it with us."
–Rebecca Morris

julio 04, 2013

Biblioteques escolars i era digital (summer thoughts).



En una societat on la majoria dels nostres infants romanen impàvids un bon grapat d’hores davant els aparells de TV i els nostres joves, o no tant joves, sovint en lloc de veure, viure i gaudir del cicle natural de l’any s’ho expliquen tot des dels seus “smart devices” en un nou joc de miralls, propiciat per les companyies de comunicació, on les interaccions humanes bàsiques s’han de tamisar sempre per “l’aparell en qüestió” l’encaix de les biblioteques a l’era d’internet seria un tema dels que no maten peix, com dirien al meu poble.  
            Tot i així, uns investigadors de la Universitat de Granada van publicar un article a la revista Science afirmant que les biblioteques s’han d’adaptar a l’era d’internet i canviar el seu paper a la societat, ja que “Sant google” ha assumit bona part del seu paper i si no canvien podrien acabar desapareixent. El debat social està servit. Al New York Times a la seva secció espais per al debat, el desembre passat, es preguntaven si encara necessitem les biblioteques. Jo crec que si, i no perquè sigui part interessada, que ho sóc, sinó perquè estic d’acord modestament amb Harold Bloom on al seu article Como leer y porqué ens dona les raons per les que val la pena que dediquem els nostres esforços a les biblioteques i especialment a les biblioteques escolars, destinades als joves.
            Unes biblioteques que hem de despullar d’academicisme i haurien d’esdevenir quelcom més que un espai on estabular els nostres infants entre extraescolars per que facin els deures.
            L’altre dia quan vam llegir un article de Julian Marquina on afirmava que les biblioteques escolars són territoris privilegiats per als alumnes de totes les edats on trobaran el camí per adquirir les competències que els resultaran imprescindibles per moure’s  pel món de la informació i la comunicació i que només a la província d’ Ourense  són cent quaranta-cinc i guarden uns set-cents mil volums, m’adonava que si, cal canviar alguna cosa. Tot aquest esforç no es pot perdre. No n’hi ha prou, ni serveix per a res  prendre actituds victimistes. Hem de mirar endavant, aprofitant tots els avantatges que les tic ens proporcionen i associar-los amb els que ens aporten les biblioteques en el nou marc de l’aprenentatge significatiu.
             Per fer-nos una idea , només la nostra biblioteca serva un volum de  més de catorze mil cinc-cents llibres i unitats documentals de totes les àrees de coneixement de la CDU. És un patrimoni cultural important a tenir en compte per la comunitat de docents a l’hora d’elaborar nous projectes i materials de coneixement, siguin digitals o no.
            Es per això que cal endegar a banda de la catalogació de materials una digitalització del catàleg i una política de col·laboració més estreta amb els docents, no per crear un pla lector, sinó per que tinguin coneixement dels materials dels que disposen i resten al seu servei. Només amb això i amb les propostes de dinamització lectora que ja es porten a terme amb assignatures d’escriptura creativa o d’animació lectora els nostres joves podran valorar i aprofitar un patrimoni que tenen de vora seu i que els ajudarà a formar-se com a individus amb un cert sentit crític. 




 PS. Les Pintures són reproduccións de Wong Fei Liu i d'Edward B. Gordon.

Entrelecturas, videocontes i molt més



Entrelecturas és el canal Youtube del CentroInternacional del Libro Infantil y Juvenil (CILIJ) de la prestigiosa FundaciónGermán Sánchez Ruipérez de Salamanca.
En aquest canal hi trobareu diverses maneres de concebre la lectura més enllà del conte tradicional en suport paper i és un bon mitjà per animar als més petits i no tant petits en el món de la lectura per plaer que els obrirà tants camins.
Ací ens adonarem que el gaudi que proporciona la lectura el podem trobar més enllà dels llibres i que també es troba present als àmbits artístic i tecnològic tot ajudant la creativitat dels nostres infants.
Hi podreu trobar les següents seccions:   http://www.youtube.com/user/entrelecturas

  • Videocuentos.

  • Els infants ens expliquen el seu conte.

  • Entrevistes relacionades amb el món de la lectura infantil i juvenil

  • Activitats.

  • Pomoció de la lectura.

  • Educació i tecnologia.


 Video Promocional del Canal.



El futur dels llibres.


junio 11, 2013

ACCÉS AL BLOC D'ESCRIPTURA D'IRENE ALORDA

Afegim el link per accedir al bloc d'escripura creativa que ha fet la nostra alumna de 3r E.S.O. C   Irene Alorda, un dels millors del taller que organitzem a la nostra assignatura complementària.  Enhorabona.



RECOMANACIONS LECTURA VACANCES ESTIU 2012-13




ESPRIU, Salvador: Laia; La Butxaca; Barcelona, 2009
978-84-9254-947-4 
STEGNER, Wallace: Angle of Repose, Penguin Books
ISBN-13: 978-0141185477


GIRIN, Michel: La platja de les tortugues; Baula editors
ISBN 978-84-479-1258-2


LOIZEAU, Catherine: Els conqueridors del mar; Combel Editorial  ISBN 9788498256468



GIRIN, Michel: La sirena dels ulls daurats; Baula Editors
ISBN 9788447914258

STEVENSON, R.L: L’Illa del Tresor; Cuaderns Crema; Barcelona, 2008   ISBN: 978-84-7727-259-5

CONAN DOYLE, A: Cuatro novelas; Rba Editores, Barcelona
ISBN: 9788498679533

CONNELLY, Michael: La caja negra; Rba Editores, Barcelona
ISBN-10: 8490063982

NAVOKOV, Vladimir: Pnin; Anagrama, Barcelona.
ISBN 978-84-339-3084-2

RAMIS, Llucia: Allò que va morir amb les bicicletes; Columna, Barcelona, 2013 ISBN: 978-84-664-1583-5

SHAKESPEARE, W: El rey Lear; Edaf.  ISBN: 9788441402980