PRESENTACIÓ

Enguany encetem el blog de la biblioteca on hi trobareu diversos materials i recomanacions que us poden ser útils i que complementen la nostra aportació al site web que la biblioteca té dins la pàgina de l'escola.
Esperem que ho passeu bé i que en pogueu treure profit.

noviembre 09, 2010

Wallace Stegner

 
Sovint a l’hora de recomanar llibres o autors, fins i tot quan anem de llibreries, caiem en l’error d’anar pel camí d’un seguit de modes editorials que marquen les nostres lectures i un cop passada la fogarada comercial que les ha originat només uns quants escriptors es salven de la crema que n’hauriem de fer o de deixar-los condemnats a les nostres lleixes perquè vagin agafant pols i humitat. Aquests indultats serien aquells realment bons, que escriuen amb honestedat, que tenen realment alguna cosa a dir-nos, i a banda de fer-nos passar una bona estona fins i tot saben commoure’ns i després d’haver-los llegit podem afirmar que ens han fet créixer com a persones. En aquesta secció mirarem d’aplegar algunes notes esparses sobre ells esperant que en pogueu treure profit tot animant-vos a que els conegueu de la millor manera possible. Llegint la seva obra.      


Wallace Stegner, nat a Iowa l’any 1909- mort a Santa Fe /New Mexico 1993, pertany a aquest grup, i malgrat tenir més de vint-i-cinc llibres publicats entre ficció i no ficció[1] en 60 anys de carrera i d’haver guanyat un Pulitzer l’any 1972 i el National Book  Award, és un autor poc conegut a les nostres contrades. S’ha començat a traduir al castellà i al català molt tardanament gràcies a la col·lecció Libros del Asteroide (anys 2008, 2009, 2010).  Si més no, les tres obres traduides fins ara són potser les mes representatives de la seva trajectòria. Aquest fet lluny de desanimar-nos pot ser un incentiu per aquells que tingueu un bon nivell d’anglès o esteu preparant el F.C.E. de Cambridge per demanar els seus llibres per Internet via Amazon.com (Nosaltres ho hem fet i val la pena. A banda que als U.S.A els llibres són més barats que ací.)
 Reconegut per tothom com un autor sòlid i coherent que practicava el que predicava,  la seva obra de no ficció es centra en la preservació dels espais naturals de l’oest nord-americà, les biografies i la didàctica de l’escriptura creativa ja que del 1939-1945 va menar diversos cursos d’escriptura a la Universitat de Harvard. També va donar classes de literatura a les de Utah i Wisconsin i des del 1964-1971 va posar en marxa, endegar i sistematitzar el programa d’Escriptura Creativa de la Universitat d’Stanford (Califòrnia) tot convertint-lo en un dels més prestigiosos del país. Els seus companys el reconeixien com the leading teacher of writing of his generation. Però el gruix de la seva aportació i el seu prestigi descansen en la seva obra de ficció que té com a motiu central la recerca de la identitat personal i regional, artística i cultural a través de temes com l’amistat, la família,  la complicitat única i duradora que s’estableix amb el vincle matrimonial, les relacions pares i fills, les diferències entre generacions, la resiliència, la lluita contra l’adversitat, l’acceptació de la malatia i la mort, la relació de l’home amb l’entorn natural i el paisatge, la botànica i la jardineria, l’art i la seva història, la cultura i l’aprenentatge a través dels viatges.
Algunes  Lectures

  • The Big Rock Candy Mountain 1943
  • Recapitulation 1979 (sequel to Big R. Candy Mountain)
  • All the Little Live Things  1967
  • The spectator bird 1976 (sequel to All the little live things)-(El pájaro espectador Venda octubre 2010)
  • Angle of Repose 1971                               (Ángulo de reposo 2009)
  • Crossing to Safety 1987                            (En lloc segur, En lugar seguro 2008   )



[1] Vegeu a la xarxa : Books by Wallace Stegner, an annotated Bibliography de T. H Watkins per fer-nos una idea global de la seva trajectòria literària (12 pàgs).

No hay comentarios: